Imunogenii sunt stimuli externi care perturba si penetreaza bariera cutanata , acest lucru ducand in final , la exacerbarea inflamatiei. Pot pacientii cu dermatita atopica sa fie afectati suplimentar de dermatita de contact iritativa sau alergica, si cum ar trebui sa procedam in fata acestei duble provocari?
Relatia dintre imunogeni si bariera cutanata sau raspunsul imun este ca un drum cu dublu sens. Pe de o parte, afectarea barierei cutanate , defectul genetic al acesteia, permite o penetranta mai mare si mai usoara a imunogenilor, indicand asa –numitul mars atopic; acest concept include idea ca dermatita atopica predispune copiii si adolescentii la alte manifestari alergice, cum ar fi rinita alergica, astm bronsic, alergii alimentare si keratoconjunctivita alergica. Pe de alta parte , raspunsul imun aberrant de la nivelul pielii , duce la reactii inflamatorii exagerate la stimulii care au penetrat prin bariera disfunctionala .
Pacientii cu dermatita atopica sunt mai predispusi sa dezvolte dermatita de contact iritativa si dermatita de contact alergica. In fapt, acesti pacienti, in contact cu diversi stimuli , dezvolta simptome si leziuni noi, pe teritorii si cu caracteristici particulare, diferite in fapt , de leziunile cu care sunt obisnuiti
Formele iritative de dermatita pot avea mai multe subtipuri, de exemplu asteatotic sau acneiform, forme acute, cronice sau provocate de alergeni inhalatori.
Factorii de risc se adauga celor care precipita statusul atopic si sunt reprezentati de uscaciunea ambientului, temperaturi joase, umiditate redusa, expunerea la iritatanti comuni, detergenti, solventi, apa, dezinfectanti, antiseptice, acizi, agenti fizici( plante, lana, pulberi de ciment/parf, material de constructii) , etc. Zonele frecvent afectate de iritanti sunt fata dorsala a mainilor, talpile sau fata interna a coapselor
In contrast cu formele iritative, dermatita alergica de contact este o reactie de hipersensibilitate de tip IV si este precedata de o sensibilizare anterioara la o haptena/ alergen. Standardul de aur pentru diagnosticul formelor alergice este reprezentat de testarea alergologica de contact , insa fiabilitatea acestor teste poate fi afectata de tratamentul current al dermatitei atopice.
Cand ar trebui sa luam in considerare testarea cutanata patch la pacientii cu dermatita atopica? Exista situatii cand acest lucru poate fi necesar , si anume :
-cand o dermatita controlata anterior nu mai raspunde la tratament , se agraveaza sau isi schimba distibutia
-cand dermatita prezinta recaderi rapide dupa intreruperea tratamentului local
-cand dermatita atopica ia forme atipice sau se manifesta preponderant in anumite teritorii, de exemplu aria perioculara sau periorala, predomina in zona genitala , afecteaza preferential capul si gatul sau dezvolta un model particular la nivelul picioarelor
-debut nou de dermatita atopica , la adolescent sau adulti, fara istoric anterior in copilarie .
In timpul testarii patch, pacientii cu dermatita atopica vor avea tendinta la reactii iritative moderate sau borderline, astfel ca interpretarea acestor teste , se realizeaza cu atentie si necesita un specialist dedicat acestui tip special de patologie .
Pielea atopicului este un teritoriu dificil si reactiv, astfel ca adesea formele clasice de dermatita atopica se complica cu manifestari iritative sau alergice de contact , necesitand atentie speciala, dedicare si abordari particulare de tratament