Dr Cherciu Mirela
Acneea este o afectiune foarte frecventa, mai ales in randul tinerilor si este corelata cu o productie excesiva de sebum, colonizarea fetei cu un microorganism denumit Propionibacterium acnes , hiperkeratoza foliculara , toate acestea survenind pe un teren genetic predispozant ; primul pas fiziopatologic este reprezentat de formarea microcomedonului , apoi survine proliferarea P. acnes si declansarea cascadei de mediatori inflamatori, ce duc la aparitia leziunilor caracteristice .
Se remarca insa multe cazuri si la varsta matura, consecinta fie a unei ingrijiri nepotrivite a acneei debutate in adolescenta, fie agravata prin „curatarea metodica a fetei” si abuzul de cosmetice , sapunuri sau uleiuri.
Tratamentul initial este cel mai adesea ..imprumutat .. de la prieteni, rude, vecini, cu afectiuni similare si in general , agraveaza leziunile si descurajeaza pacientul, care incearca alta schema , si inca una, nefacand decat sa irite tenul si sa stranga o colectie adesea impresionanta, de produse de ingrijire !
De ce nu trece acneea? Pentru ca se accepta greu evolutia bolii, faptul ca tenul trebuie ingrijit perioade lungi de timp si vizitele la dermatolog pentru adaptarea tratamentului sunt adesea neglijate .
Frecvent, comportamente alimentare particulare ( exces de dulce, produse lactate de ex) , context hormonal personal si factori care tin de predispozitia genetica , imping manifestarile acestei boli, intr-o zona greu de acceptat Consultatia dermatologica nu mai este optionala , pentru ca tratamentul este etapizat, in functie de stadiul bolii si aspectul pielii.
Pacientii trebuie sa fie consecventi in tratament si sa astepte rezultatele cu rabdare, data fiind evolutia cronica a afectiunii si raspunsul individual diferit.
Acneea poate avea forme diverse, de la simple comedoane(puncte negre) in zona T-ului facial, pana la leziuni inflamate, proieminente, papuloase sau pustule (leziuni cu puroi).Uneori apar forme severe, combinate, cu leziuni nodulare , mari , inflamate, chisturi, pustule, cicatrici.
Cauza acneei la femei , este de obicei, dezechilibrul hormonal, cu excesul hormonilor androgeni. Daca se suspicioneaza o astfel de cauza, se impune efectuarea unei ecografii pelvine si dozare hormonala specifica. Factorul genetic este de asemenea important.
Tratamentul acneei este individualizat in functie de aspectul bolii, probleme asociate sau dezechilbre hormonale, varsta pacientului, sex , complianta . In linii mari, consta in curatarea zilnica a fetei , cu un produs adaptat ( demachiant lapte, apa demachianta, spuma, gel etc.), aplicarea unui produs de tratament care sa regleze evolutia microorganismelor implicate in acnee , sa corecteze secretia de sebum , sa aiba componenta antiinflamatorie , astfel incat efectele favorabile sa apara rapid si sa se limiteze leziunile reziduale ( cicatricile) . Varianta de tratament poate fi preponderent locala sau pe cale generala (administrarea de antibiotice, retinoizi, suplimente specifice., etc)
Atentie! Curatarea excesiva si abuzul de produse de ingrijire vor crea dezechilibre ale florei de protectie, uscaciune , iritatie locala, iar acest lucru se traduce in persistenta sau agravarea leziunilor acneice.
Intrebari frecvente:
1. DACA URMEZ TRATAMENTUL , IMI VA TRECE ACNEEA?
Schema de tratament primita la un moment dat , se adreseaza unei etape a bolii; leziunile se pot ameliora,isi pot modifica aspectul si vor trece dupa o perioada. In general tratamentul este indelungat, si se pastreaza intr-o forma minimala chiar si cand pielea arata bine.
2.TRATAMENTUL MI-A IRITAT FATA SI MI-A USCAT PIELEA. CE SA FAC?
Toate tratamentele eficiente folosite pentru acnee ,usuca sau irita pielea; pentru a contracara acest efect neplacut, produsul de tratament se aplica in cantitate mai mica, sau in seri alternative, se scade concentratia sau cantitatea aplicata.
3. AM FACUT UN TRATAMENT SI NU MI-A TRECUT. CE SA FAC?
Discuta cu medicul curant , acesta poate completa schema de tratament sau poate solicita investigatii suplimentare . Ai rabdare, pentru ca tratamentele antiacneice nu intra imediat in actiune, rezultatele favorabile se obtin dupa cateva saptamani de tratament sustinut. Pentru a accelera procesul de tratament , medicul iti poate recomanda proceduri adjuvante .
4. NU AM PROBLEME HORMONALE, AM FACUT TRATAMENT SI NU MI-A TRECUT.CE FAC MAI DEPARTE?
Acneea rezistenta la tratament necesita abordare diferentiata . Cel mai adesea este utila asocierea procedurilor cu efect antiinflamator ( dispozitive laser, tratament cu oxigen hiperbar , peelinguri, IPL, tratament cu microace ) sau administrarea de isotretinoina oral. Acest lucru se face insa numai la recomandarea medicului specialist, deoarece sunt precautii legate de doza , durata administrarii , varsta pacientei/ului si conduita in caz de aparitie a efectelor adverse.
5. Ce ingrediente active pot fi utile in tratamentul acneei?
Exista mai multe tipuri de ingrediente care pot fi administrate local, in functie de aspectul clinic al acneei, insa combinatia acestora , durata tratamentului si formula de conditionare le influienteaza efectul, astfel ca e bine sa te informezi, dar sa lasi medicul sa-ti conduca tratamentul .
Ce trebuie sa stii ?
• Tratamentul local combinat , cu formule de utilizat acasa si proceduri antiinflamatorii, de curatare , destinate semnelor , efectuate in cabinetul dermatologic , reprezinta standardul de ingrijire in tratamentul acneei
• Retinoizii topici sunt importanţi în tratamentul
acneei., ei regleaza secretia de sebum si accelereaza turn-overul celular , limitand formarea microcomedoanelor .Administrarea lor are efect favorabil si asupra procesului cicatricial, imbunatatind substantial calitatea si aspectul pielii. Bexaretinyl complex este un retinoid ce stimuleaza reinnoirea celulara si in plus are efect depigmentant asupra pigmentatiilor postinflamatorii reziduale din acnee
*Serenoa repens -afect antiandrogenic , inhiba 5-alpha reductaza , regleaza secretia de sebum
• Peroxidul de benzoil şi combinaţiile cu eritromicină
sau clindamicină sunt tratamente antiacneice
eficiente.
• Antibioticele topice (de ex. eritromicină şi
clindamicină) sunt tratamente antiacneice eficiente.
Utilizarea acestor agenţi singuri poate duce la
dezvoltarea rezistenţei bacteriene, astfel ca apeleaza la medicul dermatolog sa-ti urmareasca tratamentul .
• Acidul salicilic este eficient, dar e preferabil intr-o formula complexa , asociata , în
tratamentul acneei.
• Acidul azelaic s-a dovedit a fi eficient în tratamentul
acneei vulgare uşoare sau moderate.
* Alpha-hidroxi acizii ( de ex ac glicolic,ac lactic ) au efect in principal asupra formarii comedoanelor , efect exfoliant ce tine de concentratie si favorizant al absorbtiei altor ingrediente active .
* Niacinamida, ingredient foarte popular in produsele destinate acneei, imbunatateste textura pielii, metabolismul celular, diminueaza dimensiunea porilor si imbunatateste calitatea pielii . In acnee aduce un beneficiu suplimentar, diminuand roseata si pigmentatia postinflamatorie .
Dr Cherciu Mirela
Parul !!!….. Ce subiect sensibil ! Parte a ceea ce suntem si cum ne prezentam lumii, pierderea parului sau modificarile legate de acesta inspira o paleta larga de emotii, care ne face adesea sa cautam cu disperare un tratament, incercand sa stopam acest simptom complex, suparator si frustrant !
Pierderea parului constituie un stress important , adesea cauzele sunt dificil si costisitor de investigat , iar faptul ca nu avem o solutie instantanee de rezolvare a acestei situatii , aduce lucurile din planul clinic intr-o zona cu implicatii psiho-emotionale .
Firul de par in ansamblul lui este o structura complexa si de ce nu, intriganta, cu evolutie in cicluri , cu perioade de crestere ( anagen ) si odihna ( telogen ) sau degenerare ( catagen ) si este unic in abilitatea sa de a alterna dinamic intre aceste stari .
Influienteaza stressul caderea parului ? desigur, este un fapt bine cunoscut, pe de o parte prin efectul de protectie a corpului si redirectionare a *resurselor* catre organe esentiale , mai ales in stress-ul acut , dar si prin descarcarea cortizolului , hormon de stress cu actiune directa asupra foliculului pilos , ce induce in mare parte subtierea si pierderea parului nu numai la menopauza , cand exista si un alt profil hormonal, dar chiar si la 20-30 ani, cand mare parte din simptome sunt legate de stress-ul prelungit .
Alte situatii particulare in care profilul hormonal influienteaza aspectul parului sunt sarcina , perioada de lehuzie , dar si perioada menopauzala .
In sarcina, profilul hormonal particular cu bogatia de estrogen si progesteron, va hrani firul de par si va creste faza anagena , de crestere , astfel ca parul este frumos, dens , stralucitor, desigur, in mare parte a cazurilor , insa in perioada de lehuzie, dupa 2-3 luni de la nastere, parul se pierde fiziologic , in incercarea corpului de a echilibra profilul hormonal, dar si din cauze suplimentare ce tin de situatii patologice, carente alimentare, lipsa de somn si stressul asociat inerent acestei perioade. Evident ca daca exista o afectiune preexistenta , aceasta cadere va fi zgomotoasa si va influienta negativ starea psihica a femeii .
In perioada menopauzei , cand nivelurile de estrogen si progesteron sunt in scadere, alaturi de alte simptome suparatoare , multe femei fac fata cu greu subtierii, fragilizarii si pierderii firelor de par . Sintagma * aveam un par minunat * trebuie inteleasa literalmente,la trecut , deoarece profilul hormonal este afectat ireversibil, iar refacerea lui nu se mai poate face decat prin terapie hormonala de substitutie Estrogenul va face foliculul pilos ( dar si alte structuri precum pielea, oasele, creierul , inima, ) sa petreaca mai mult timp in faza de crestere , astfel ca scaderea lui va duce la pierderea acestor efecte protective . De asemenea, in aceasta perioada , se constata si o crestere a efectului androgenic al testosteronului, prin metabolitul sau, dihidrotestosteron, cu efecte directe asupra subtierii , caderii parului si imposibilitatea de regenerare a foliculului pilos. Intelegerea profilului hormonal al acestei perioade este util si pentru pacient , dar si pentru medic, pentru a gasi o terapie adaptata.
La tinere, sindromul ovarelor micro-polichistice SOMPK inseamna un nivel crescut al hormonilor androgeni , ceea ce se traduce in pierderea parului, dar si cresterea lui in zone *masculine*( barba , mustata, perciuni, torace anterior sau zona periareolara mamara ). Desi nu avem un tratament curativ , totusi o evaluare endocrinologica va ajuta cu controlul greutatii, al profilului glicemic si eventual tratament endocrinologic.
Feritina este un instrument puternic pentru a evalua fierul din depozite si o eventuala anemie,dezvoltarea foliculului pilos fiind strans legata de feritina, astfel incat daca nivelul e scazut ,corpul il va prelua de unde poate .Anemia trebuie corectata daca este insa reala, altfel administrarea la intamplare a unui supliment cu fier, poate induce toxicitate .
Hormonii tiroidieni regleaza orice proces din corpul nostru . Cand nivelul lor este scazut, metabolismul nostru incetineste si din pacate, parul si pielea sunt afectate primele. Cand nivelul lor este mare, parul cade de asemenea, consecita excesului si a dezechilibrelor asociate.
In hipotiroidie ( nivel scazut) starea generala este modificata, se resimte oboseala persistenta , tendinta la somnolenta si deprimare, constipatie si tendinta la intoleranta la frig . In hipertitoridie, se resimte iritabilitatea, agitatia, nervozitatea , dar si anxietate. Corectia acestor dezechilibre duce si la stabilizarea simptomelor resimtite
Vitamina D, este un nutrient important pentru imunitate,sananatea oaselor si multe alte procese In ccea ce priveste parul , ajuta crearea de noi foliculi prin initierea fazei anagene, prin reglarea expresiei genetice implicate in ciclul foliculului pilos .O dozare a nivelului sangvin al vitaminei D, eventuala suplimentare si ajustarea dietei(peste gras, somon, ciuperci, lapte, cereale imbogatite) pot corecta optim un eventual deficit .
Vitamina B12 este implicata in mentinerea unui flux sangvin optim , ceea ce furnizeaza celule rosii bogate in oxigen pretios in dezvoltarea foliculului pilos Deficitul de vitamina B 12 poate fi suspicionat la cei cu probleme intestinale (gastrite, boala celiaca, alcoolism) sau la cei cu diete restrictive ( vegetarieni, vegani), stiut fiind faptul ca sursa principala de vitamina B 12 se afla in carne, derivate de lapte , dar si in unele vegetale fermentate .
Daca toate aceste investigatii nu lamuresc problema, atunci e timpul pentru un test genetic Tricho-test din saliva , care identifica mecanismul intim de functionare al scalpului, din punct de vedere al metabolizarii hormonillor androgeni, status pro-inflamator, deficit microcirculator, functionarea intima, enzimatica , a proceselor implicate in ciclul firului de par . In functie de deficitul decelat propunem o varianta terapeutica personalizata.
Ai probleme cu parul? Consulta dermatologul si afla cea mai buna varianta de tratament pentru tine!