Podoaba capilara joaca un rol important in viata sociala , comunicare si in determinismul sexual, astfel ca pierderea parului poate avea un efect devastator asupra calitatii vietii sau perceptiei sociale.
Structura firului de par, culoarea , desimea (densitatea) , precum si functia sebacee, sunt determinate genetic. Caderea parului poate avea o componenta genetica si un context hormonal particular ( alopecia androgenetica feminina sau masculina) sau poate fi determinata de o varietate de conditii patologice. In anumite perioade ale anului( in general primavara si toamna) se produce o cadere naturala a parului, iar dupa sarcina sau diverse afectiuni ( interventii chirurgicale, boli tiroidiene, carente alimentare/ diete carentiale, afectiuni diverse, consum de medicamente , etc) parul poata sa cada , de asemenea, intr-o forma persistenta. Cateva sfaturi practice contra caderii parului, pot fi de ajutor pana la un consult medical de specialitate:
- Foloseste un sampon adjuvant contra caderii parului , corecteaza dieta si poti introduce in programul zilnic, o lotiune cu componente inovatoare, nutritiva, pe care sa o aplici fara clatire, la nivelul scalpului
- Daca dupa o luna de tratament, pierderea parului se mentine, e timpul unui consult dermatologic, pentru analize amanuntite. Poti fi surprins(a), insa parul poate sa cada asociat altor probleme de sanatate,afectiuni tiroidine, infectii cronice, latente, carente ( lipsuri) alimentare sau boli digestive. Uneori, afectiuni severe , neoplazii sau boli autoimune, pot debuta cu acest simptom!
- Ajusteaza tija, nu abuza de produse de styling, placa, perie sau evita toaletarea excesiva a scalpului. Vei pastra astfel un aspect frumos, vei ajuta parul sa se refaca si vei evita astfel seboreea compensatorie printr-o degresare prea intensa sau prea frecventa. Scalpul si respectiv parul, nu se rade,decat daca doresti un nou look, insa asta nu va face parul sa creasca mai repede sau mai des!
- Parul se spala in functie de obisnuita, activitate fizica, nivel de transpiratie , profesie, hobby-uri, etc. Nu exista un ritm ideal, valabil universal, insa daca spalarea este necesara mai mult de 2x/saptamana, foloseste atunci un sampon pentru uz frecvent , pentru a proteja scalpul, flora de protectie si filmul hidrolipidic de suprafata.
- De multe ori, caderea parului are un aspect cronic, adica afectiunea se intinde pe o durata mare de timp. Tratamentele sunt sustinute, astfel ca rezultatele sa fie optime Tratamentul contra caderii parului sau tratamentul stimulativ regenerator se face sub supraveghere medicala., dupa efectuarea de analize specifice si incadrarea afectiunii.
- Consumul de suplimente destinate caderii parului trebuie sa urmeze unei consultatii medicale , altfel ingredientele continute pot fi in exces ( de exemplu, biotina) si pot influienta analizele tirodiene sau cardiace . Deficitul de biotina este rar , el poate fi datorat unor afectiuni gastrointestinale , administrarea unor medicamente ( antibiotice, isotretinoina, anti-epileptice ) , fumatului sau consumului de alcool, varstei avansate sau conditii fiziologice particulare ( sarcina, alaptare) . Dozarea biotinei poate impune sau nu, administrarea unui supliment zilnic. Se poate opta de asemenea, pentru corectia unui deficit de fier, o suplimentare a vitaminei D ( daca se impune) sau se poate alege un supliment cu metionina, cisteina sau pantotenat de calciu ,pentru a crea un mediu nutritional adecvat cresterii parului.
- Mezoterapia injectabila la nivelul scalpului, tratamentul microneedling sau injectarea de plasma proprie concentrata in plachete, au un rol adjuvant cert in perioadale active de boala , dar si pentru refacerea structurilor foliculului pilos.
- Tratamentul de acasa , cu formule de regenerare , certificate, inovatoare , este imperios necesar, in doze adaptate si trebuie sa fie sustinut ! Pentru formele de boala cu aspect progresiv , cronic sau pentru cele cicatriciale, un procent de regenerare de 10-30% este cel mai adesea spectaculos si incurajator!
- Tricoscopia este un instrument adjuvante modern, foarte util pentru a intelege ce se petrece la nivelul scalpului tau. Metoda non-invaziva, tehnica usoara si nedureroasa, permite aprecierea evolutiei afectiunii sau tratamentului .
- Parul tau este o structura vie, ce imbatraneste odata cu tine, astfel ca la varste diferite , perioada peri menopauzala sau menopauzala , in afectiuni cronice asociate, aspectul acestuia va fi diferit de ce stiai ! Accepta evolutia naturala a corpului tau si ajuta parul, cu mijloacele moderne de tratament.
- Exista afectiuni progresive ( chelia masculina, pierderea parului de cauze hormonale si genetice, etc) care din pacate, nu au o rezolvare terapeutica definitiva . Fii precaut(a) cu produsele care promit mult , netestate, necertificate! Permite medicului sa-ti conduca tratamentul ! Informeaza-te!
- Tratamentele laser ( LLLT- low level laser therapy) au un efect adjuvant foarte bun si sunt usor de efectuat. Cel mai adesea tratamentele locale sunt combinate , adaptate situatiei locale si conditiilor generale asociate.