Între dermatita atopică și alergiile alimentare, există o legătură strânsă.
Este adevărat ca alergiile alimentare sunt mai comune la pacienții cu dermatita atopica, dar nu este neaparat un drum cu dublu sens, nu toate alergiile alimentare se vor insoti de modificari cutanate specifice dermatitei. In fapt, marsul atopic incepe cu eczema, apoi doar 30 % dintre pacienti vor dezvolta alergii alimentare si doar rar, alergiile alimentare vor exacerba eczema. Foarte multa vreme a existat recomandarea pentru copii cu risc , sa evite alimentele cu potential alergizant, de exemplu arahide sau ou , in timpul primelor luni de viata.
Insa intelegerea noastra este in dinamica , iar studii noi au schimbat focusul spre introducerea precoce a alimentelor cu potential alergizant pentru a induce astfel toleranta , atat pentru copii fara risc , dar si pentru cei cu risc inalt .Introducerea acestor alimente si aceasta abordare “ curajoasa” necesita insa un aspect foarte important, o conditie buna a pielii.
Ati auzit de IPOTEZA EXPUNERII DUALE LA ALERGENI? Aceasta ipoteza sugereaza ca expunerea ambientala la alergeni, chiar in cantitati mici, in conditiile unei bariere cutanate afectate( de exemplu, o piele cu eczema) va induce alergii alimentare prin procesul de sensibilizare transdermica ( adica mici particule alergizante vor patrunde prin pielea afectata si vor induce un raspuns imunologic marcat ) . Aceasta teorie sugereaza ca expunerea orala precoce chiar in cantitate mare la acelasi alergen , poate duce la toleranta .
Ipoteza este interesanta si poate explica de ce eczemele cu debut precoce ,la 2-3 luni, deci inainte de varsta diversificarii, se vor asocia mai frecvent cu alergii alimentare , spre deosebire de situatia in care eczema debuteaza tardiv, “ poarta “a fost inchisa, exact in perioada in care intestinul capata toleranta alimentara .Este o ipoteza interesanta care schimba optica pe care o avem de ani asupra dermatitei atopice.
Managementul precoce si intensiv al dermatitei atopice ,repararea barierei epidermice prin mijloace terapeutice, corticosteroizi sau emoliente , tratamentul sustinut , pot avea un efect foarte bun, de lunga durata, protectiv , pentru pacienti atopici , in lupta lor cu alergiile .