Hormonii, vitaminele și căderea părului

Dr Cherciu Mirela

Parul !!!….. Ce subiect sensibil ! Parte a ceea ce suntem si cum ne prezentam lumii, pierderea  parului sau modificarile legate de acesta inspira o paleta larga de emotii,  care ne face adesea sa cautam cu disperare un tratament, incercand sa stopam acest simptom complex, suparator si  frustrant  !

Pierderea parului constituie un stress important  , adesea cauzele sunt dificil si costisitor de investigat , iar faptul ca nu avem o solutie instantanee de rezolvare a acestei situatii , aduce lucurile din planul clinic intr-o zona cu implicatii psiho-emotionale .

Firul de par in ansamblul lui este o structura complexa si de ce nu, intriganta, cu evolutie in cicluri , cu perioade de crestere ( anagen ) si odihna ( telogen ) sau degenerare ( catagen ) si este unic in abilitatea sa de a alterna dinamic intre aceste stari .

Influienteaza stressul caderea parului ? desigur, este un fapt bine cunoscut, pe de o parte prin efectul de protectie a corpului si redirectionare a  *resurselor* catre organe esentiale ,  mai ales in stress-ul acut , dar si prin descarcarea cortizolului , hormon de stress cu actiune directa asupra foliculului pilos , ce induce in mare parte subtierea si pierderea parului nu numai la menopauza , cand exista  si  un alt profil hormonal, dar chiar si la 20-30 ani, cand mare parte din simptome sunt legate de stress-ul prelungit .  

Alte situatii particulare in care profilul hormonal influienteaza aspectul parului sunt sarcina , perioada de lehuzie , dar si perioada menopauzala .

In sarcina, profilul hormonal  particular cu bogatia de estrogen si progesteron, va hrani firul de par si va creste faza anagena , de crestere , astfel ca parul este frumos, dens , stralucitor, desigur, in mare parte a cazurilor , insa in perioada de lehuzie,  dupa 2-3 luni de la nastere, parul se pierde fiziologic , in incercarea corpului de a echilibra profilul hormonal, dar si din cauze suplimentare ce tin de situatii patologice, carente alimentare, lipsa de somn si stressul asociat inerent acestei perioade.  Evident ca daca exista o afectiune preexistenta  , aceasta cadere va fi zgomotoasa si va influienta negativ starea psihica a femeii .

In perioada menopauzei , cand  nivelurile de estrogen si progesteron sunt in scadere, alaturi de alte simptome suparatoare , multe femei fac fata cu greu subtierii, fragilizarii si pierderii firelor de par . Sintagma * aveam un par minunat * trebuie inteleasa  literalmente,la trecut ,  deoarece profilul hormonal este afectat ireversibil,  iar refacerea lui nu se mai poate face decat prin terapie hormonala de substitutie   Estrogenul va face foliculul pilos ( dar si alte structuri precum pielea, oasele, creierul , inima, ) sa petreaca mai mult timp in faza de crestere , astfel ca scaderea lui va duce la pierderea acestor efecte protective . De asemenea, in aceasta perioada , se constata si o crestere a  efectului androgenic  al testosteronului, prin metabolitul sau,  dihidrotestosteron, cu efecte directe  asupra  subtierii , caderii parului si imposibilitatea de regenerare a foliculului pilos. Intelegerea profilului  hormonal al acestei perioade este util si pentru pacient , dar si pentru medic, pentru  a gasi o terapie adaptata.

La tinere, sindromul ovarelor micro-polichistice SOMPK   inseamna un nivel crescut al hormonilor androgeni , ceea ce se traduce in pierderea parului, dar si cresterea lui in zone *masculine*( barba , mustata, perciuni, torace anterior sau zona periareolara  mamara ). Desi nu avem un tratament curativ , totusi o evaluare endocrinologica va ajuta cu controlul greutatii, al profilului glicemic si eventual tratament endocrinologic.

Feritina este un instrument puternic pentru a evalua fierul din depozite si o eventuala anemie,dezvoltarea foliculului pilos fiind strans legata de feritina, astfel incat daca nivelul e scazut ,corpul il va prelua de unde poate .Anemia trebuie corectata daca este insa reala, altfel administrarea la intamplare a unui supliment cu fier, poate induce toxicitate .

Hormonii tiroidieni regleaza orice proces din corpul nostru . Cand nivelul lor este scazut, metabolismul nostru incetineste  si din pacate, parul si pielea sunt afectate primele. Cand nivelul lor este mare, parul cade de asemenea, consecita excesului si a dezechilibrelor asociate. 

In hipotiroidie ( nivel scazut) starea generala este modificata, se resimte oboseala persistenta  , tendinta la somnolenta si deprimare, constipatie si tendinta la intoleranta la frig . In hipertitoridie, se resimte iritabilitatea, agitatia, nervozitatea , dar si anxietate. Corectia acestor dezechilibre duce si la stabilizarea simptomelor resimtite

Vitamina D, este un nutrient important pentru imunitate,sananatea oaselor si multe alte procese  In ccea ce priveste parul , ajuta crearea de noi foliculi prin initierea fazei anagene, prin reglarea expresiei genetice implicate in ciclul foliculului pilos .O dozare a nivelului sangvin al vitaminei D, eventuala suplimentare si ajustarea dietei(peste gras, somon, ciuperci, lapte, cereale imbogatite) pot corecta optim un eventual deficit .

Vitamina B12 este implicata in mentinerea unui flux sangvin optim , ceea ce furnizeaza  celule rosii bogate in oxigen pretios in dezvoltarea foliculului pilos Deficitul de vitamina B 12 poate fi suspicionat la cei cu probleme intestinale (gastrite, boala celiaca, alcoolism) sau la cei cu diete restrictive ( vegetarieni, vegani), stiut fiind faptul ca sursa principala de vitamina B 12 se afla in carne, derivate de lapte , dar si in unele vegetale fermentate .

Daca toate aceste investigatii nu lamuresc problema, atunci  e timpul pentru un test genetic  Tricho-test  din saliva , care identifica mecanismul intim de functionare al scalpului, din punct de vedere al metabolizarii hormonillor  androgeni, status pro-inflamator, deficit  microcirculator, functionarea intima, enzimatica  , a proceselor implicate in ciclul firului de par . In functie  de deficitul decelat propunem o varianta terapeutica personalizata.

Ai probleme cu parul? Consulta dermatologul si afla cea mai buna varianta de tratament pentru tine!

Solicită o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord să fiu contactat(ă) de catre Atopyx în vederea serviciilor medicale.

Pentru urgențe puteți solicita o consultație prioritară

După ora 17, poți solicita consultație online