Fiind o afectiune cronica, marcata de o evolutie fluctuanta si pusee repetate, pe langa tratamentul medical recomandat, exista situatii cand parintii pot ajuta suplimentar copilul,pana la o noua evaluare de specialitate.
Remediile pot fi simple sau complexe , dar in fapt, primul gest se refera la eliminarea declansatorilor cunoscuti ( triggerii) . Intrucat eczema este o afectiune de lunga durata, controlul optim al acesteia este imperios necesar.
Iata cateva sfaturi pentru a usura situatia eczemei :
1. Schimbati detergentul sau balsamul, din varianta pulbere sau tablete, in formule lichide,mai putin iritante si utilizati un ciclu de clatire suplimentar
2. O compresa rece si curata poate ameliora mancarimea. Optati pentru dusuri sau bai calde ( dar nu fierbinti) , cel mult 10-15 min, pentru a preveni uscarea pielii. Tamponati ulterior pielea si aplicati un produs hidratant pe tot corpul.
3. Adaugati fulgi de ovaz coloidal in baie sau ca pasta, pe piele . Acesti fulgi fini calmeaza pielea si mancarimea.
4. Baia cu o solutie usoara de inalbitor nu este foarte populara printre recomandarile curente , dar corect efectuata poate usura inflamatia si mancarimea , prin limitarea numarului de bacterii care colonizeaza pielea afectata. Intrebati medicul cum puteti face lucru , se poate dovedi foarte util!
5. Folositi produse blande pentru toaleta corporala, de genul surgras , syndet , crème lavante sau uleiuri de dus. Atentie la ingredientul lauryl sulfat de sodium, care poate irita pielea .Clatiti bine pielea si scalpul de toate reziduurile .
6. Hidrateaza pielea cu produse fara parfum sau ingrediente iritante. Cauta ingrediente calmante, de ameliorare a pruritului si care sa mentina pielea hidratata timp indelungat.
7. Discuta cu medicul despre terapiile alternative, daca vei fi tentata de aplicatiile locale de ulei de cocos, ulei de floarea soarelui sau alte remedii casnice .
8. Intrebati medicul despre vitamine si suplimente utile ( vitamina D, ulei de peste, zinc, seleniu, probiotice si prebiotice, turmenic sau CBD, etc)
9. Evita lana, mohair-ul, fibrele pufoase sau iritante, intens colorate si opteaza pentru bumbac, matase , tesaturi organice, in culori deschise sau neutre, fibre medicale.
10. Evitati gratajul ( scarpinatul ) si zgarierea consecutiva a pielii, taiati unghiile si combateti pruritul prin toate metodele.
11. Limitati exercitiile fizice de mare intensitate, in timpul unei eruptii, pentru ca orice activitate care accentueaza sudoratia, va agrava si eczema.
12. Gestionati stress-ul fizic si psihic , adoptati o dieta echilibrata, diversificata; activitatile fizice usoare si somnul suficient, vor preveni eruptiile .
13. Te-ai gandit vreodata ca un masaj local, dar efectuat cu un produs neutru sau non- iritant, fara parfum , poate fi benefic ?
14. Impachetarile umede vor calma si hidrata pielea . In timpul unei eruptii severe umeziti hainele cu apa calda, stoarceti ,imbracati, apoi adaugati un alt rand de haine uscate si largi si lasati pret de cateva ore sau peste noapte.
Folosind cateva reguli de ingrijire, evitand triggerii si utilizand cateva remedii simple, putem calma un puseu inflamator , pana la consultul medical si reevaluarea situatiei .